DRIES VAN LANGENHOVE VEROORDEELD

Dries Van Langenhove is door de correctionele rechtbank in Gent op 12 maart veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 1 jaar voor inbreuken op de racisme- en negationismewet. Hij krijgt ook een gevangenisstraf van 10 maanden met uitstel voor inbreuken op de wapenwet en wordt 10 jaar lang uit zijn burgerrechten ontzet. 5 van de 6 andere beklaagden tijdens het Schild & Vrienden-proces krijgen een gevangenisstraf met uitstel van 6 tot 8 maanden. 

“De haatspraak van de beklaagde sloopt de grens van de ontoelaatbaarheid”, oordeelt de rechtbank nog over Van Langenhove. “Hij werkte op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand. Uit het dossier blijkt dat hij de democratische samenleving wou ondermijnen en zijn maatschappijmodel van blanke suprematie in de plaats wou stellen. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid.”

Volgens een tiental middenveldorganisaties, waaronder Kif Kif, çavaria en Hart boven Hard, is de uitspraak een “historische overwinning” met “grote gevolgen voor Vlaams Belang”. Twee van de veroordeelden zijn rechtstreeks gelinkt aan Vlaams Belang. Joeri Van Olmen is voorzitter van de lokale afdeling in Sint-Niklaas en Brieuc S. is medewerker voor de partij in het Europees Parlement. Van Langenhove was vroeger parlementslid in de Vlaams Belang-fractie en stelt zich vandaag tegenover zijn volgers nog altijd op als militant voor de partij. Voor de middenveldorganisaties bewijst de uitspraak van de rechter eens en voor altijd dat er met Vlaams Belang niet samen te werken valt.

Daar lijkt Vlaams Belang niet van wakker te liggen, integendeel. De partij behoudt het vertrouwen in de medewerkers en rekent erop dat ze in beroep nog vrijgesproken worden. De partij koos volop voor de politieke vlucht vooruit met een frontale aanval op de “door en door rotte” en zelfs “corrupte” Belgische justitie.

Ook daarom is de campagne “Extreem Rechts, nee bedankt” zo belangrijk! Met dit Vlaams Belang, spijts al hun pogingen, valt nooit samen te werken laat staan bestuursakkoorden te onderhandelen.